Formule 1 blog

Max Verstappen in Red Bull


Net als wij, zijn er heel veel mensen die de Formule 1 bezoeken, maar niet precies weten waar ze allemaal aan moeten denken of op welke manier ze het beste en goedkoopste kunnen reizen. Daarom gaan we je helpen in deze Formule 1 BLOG. Hier vind je alle informatie over de Formule 1, o.a. waar kan je live Formule 1 kijken en wat is de WK stand op dit moment?

Inhoudsopgave

Waarom een Formule 1 BLOG?

Formule 1 kalender 2020

Formule 1 Zandvoort

Formule 1 live kijken

Formule 1 café

Waarom een Formule 1 BLOG?

De Formule 1 is immens populair sinds Max Verstappen in 2015 in de Formule 1 is gaan rijden bij Torro Rosso. Op dat moment was hij de jongste Formule 1 coureur ooit met 17 jaar en 166 dagen verscheen Max Verstappen aan de start tijdens de Grand Prix van Australië. En sinds die tijd zijn er veel “oude” fans weer Formule 1 gaan kijken, maar zijn er ook een hoop nieuwe fans bijgekomen. In deze blog gaan we je meer vertellen over de Formule 1 en gaan we antwoord geven op de meest gestelde vragen over de Formule 1.

Achtergrond banner
Max Verstappen in zijn Red Bull

Formule 1 kalender 2020

De Formule 1 kalender voor 2020 is officieel bekend gemaakt op 4 oktober 2019 en kent 22 races over de gehele wereld. Een Formule 1 kalender wisselt niet heel veel naar een volgend seizoen, maar soms gaan er wel eens Grand Prix vanaf en komen er weer nieuwe Grand Prix bij. Zo ook voor de Formule 1 kalender 2020 zijn er twee nieuwe Grand Prix bij gekomen, te weten de Grand Prix van Nederland in Zandvoort en de Grand Prix van Vietnam in Hanoi.

Voor ons, Nederlanders, maar ook voor heel veel andere fans is het natuurlijk dat er een Formule 1 race in Nederland wordt verreden op het circuitpark Zandvoort. Overigens zijn niet alleen de fans blij dat de Formule 1 in Zandvoort wordt verreden, maar ook veel Formule 1 coureurs vinden circuitpark Zandvoort een fantastisch circuit, maar daar verderop meer over. We gaan je eerst laten zien hoe de Formule 1 kalender 2020 er officieel uitziet.

Formule 1 kalender 2020:

Formule 1 kalender
Formule 1 kalender 2020

Zoals je ziet is nog niet van elke circuit op de Formule 1 kalender 2020 bekend hoe de lay out er precies uit gaat zien. Uiteraard vullen we dit direct aan zodra het officieel bekend is en zijn jullie de eerste die dat gaan zien bij ons op racebezoeken.nl.

Overigens rijd de Formule 2 en de Formule 3 ook op een aantal van deze circuits tijdens de Formule 1. Wil jij ook de Formule 2 bezoeken of de Formule 3 bezoeken?

Formule 1 Zandvoort

Zoals je ziet in de Formule 1 kalender 2020, wordt er in 2020 een Formule 1 race in Nederland verreden op het circuitpark Zandvoort en ook hier willen we het over hebben in deze Formule 1 BLOG. Deze Formule 1 in Zandvoort noemen ze de DutchGP 2020. Vaak krijgen we de vraag: Wanneer is de Formule 1 in Zandvoort? De Formule 1 race in Zandvoort zal verreden worden op zondag 3 mei in 2020. Uiteraard begint de eerste en tweede vrije training op vrijdag 1 mei 2020 en de derde vrije training en de kwalificatie worden verreden op zaterdag 2 mei 2020.

Circuitpark Zandvoort

Toch komt de Formule 1 in 2020 niet voor het eerst naar Zandvoort. Al in de jaren 30 zijn de eerste wegraces verreden in Zandvoort, maar pas na de tweede wereld oorlog kwamen de races pas echt op gang in Zandvoort. In 1948 vond de eerste race plaats, welke toen nog onder de naam “Grand Prix van Zandvoort” door het leven ging. In 1949 werd de eerste race verreden volgens de Formule 1 regels en in 1950 werd het de Grand Prix van Nederland (Dutch Grand Prix). Toch pas in 1952 ging de Grand Prix van Nederland deel uitmaken van het officiële Wereldkampioenschap Formule 1.

Met de trein naar Zandvoort

Mocht je met de trein naar de Formule 1 DutchGP willen dan hebben we een mooie video voor je gemaakt. Hierin vertellen we hoe het station in Zandvoort er nu uit ziet, wat er bij gebouwd is en laten we je zien hoe je het beste kan lopen vanaf het treinstation naar het Circuitpark Zandvoort.

Campings Zandvoort

En mocht je de GP van Nederland willen bezoeken en opzoek zijn naar een camping in de buurt van Zandvoort, dan ben je bij racebezoeken.nl aan het juiste adres. We hebben alle campings in de buurt van circuitpark Zandvoort verzameld en op onze website geplaatst. Je vindt het complete overzicht hier.

Circuit Zandvoort zwaar?

De Grand Prix van Nederland stond bekend als een Grand Prix welke zwaar was voor de coureurs en ze echt moesten laten zien wat ze aan vaardigheden in huis hadden. Met name de Tarzanbocht, de eerste bocht op het circuitpark Zandvoort, aan het einde van het rechte stuk bied een goede mogelijkheid voor inhaalmanoeuvres. Al sinds het begint van het circuitpark Zandvoort staat de Grand Prix van Nederland bekend om de aanhoudende protesten van milieubewegingen. En ook nu in 2019 gaan deze milieuprotesten nog altijd door.

Formule 1 auto vroeger
Formule 1 auto vroeger

In 1985 is laatste Formule 1 race in Zandvoort verreden en deze laatste race werd gewonnen door de Oostenrijkse Niki Lauda in de Mclaren-TAG. En nu in 2020 komt de DutchGP weer terug naar Nederland en mogen de coureurs hun talenten weer laten zien op het circuitpark Zandvoort. Het circuit wordt op sommige punten wel iets aangepast voor de eerste Formule 1 race in 2020, maar veelal bestaan deze aanpassingen aan het breeder maken van de bochten.

Nieuwe bocht

Toch is er 1 bocht die echt wel anders wordt en dat is de laatste bocht het rechte stuk op, de Arie Luyendijkbocht. Deze bocht gaat een zogenoemde kombocht worden en eind 2019 zijn gestart met al deze verbouwingen. Een kombocht is een bocht met een zeer extreme verkanting. Om je een beeld te geven, het hoogte verschil tussen de binnenkant van de bocht en de buitenkant van de bocht is ongeveer 4,5 meter. Dit moet er voor zorgen dat coureurs deze bocht al vol gas kunnen nemen.

De DRS zone ligt daarom al voor deze bocht en kunnen ze alle snelheid meenemen het rechte stuk op om een mooie inhaal actie te maken in de eerste bocht, de Tarzanbocht. Veel Formule 1 coureurs hebben al aangegeven uit te kijken naar de race in Zandvoort. Het is een echte authentiek circuit, waar ze hun vaardigheden kunnen laten zien.

Max verstappen voor het eerst op circuit Zandvoort

Max Verstappen heeft inmiddels zijn eerste rondjes er al op zitten in een Formule 1 auto op het vernieuwde en verbouwde circuitpark Zandvoort. Omdat het circuit pas verbouwd is moest deze geopend worden en werd hier niemand minder dan Max Verstappen voor gevraagd. Hij mocht het circuit in Zandvoort openen in zijn oude Red Bull auto de RB8. Dit was gelijk de eerste keer dat er een Formule 1 auto op het pas verbouwde circuit Zandvoort te zien was. We hebben wat video’s voor je verzameld die je hier kunt bekijken.

Plattegrond circuitpark Zandvoort

Hieronder zie een afbeelding hoe de tribunes geplaatst zullen gaan worden tijdens de eerste Grand Prix Formule 1 in Zandvoort. Op de afbeelding zie ook drie uitgangen om het circuit zo goed mogelijk op te kunnen en zo snel mogelijk weer kan verlaten. Ook de EHBO post is ingetekend, net als de speciale invalide tribune.

Plattegrond circuitpark Zandvoort
Plattegrond Circuitpark Zandvoort
 1. Tarzanbocht
 2. Gerlachbocht
 3. Hugenholtzbocht
 4. Hunserug
 5. Rob Slotemakerbocht
 6. Scheivlak
 7. Mastersbocht
 8. Renaultbocht
 9. Vodafonebocht
 10. Hans Ernstbocht
 11. Hans Ernstbocht
 12. Kumhobocht
 13. Arie Luyendykbocht

Formule 1 live kijken

Wij zien op ons forum vaak de vraag voorbij komen: Waar kan ik de Formule 1 live kijken? Daar gaan we in deze Formule 1 BLOG antwoord op geven. Niet iedereen in Nederland heeft Ziggo of kan het wellicht niet kijken, omdat ze in het buitenland zitten. Daarom gaan we antwoord geven op de vraag. Waar kan ik de Formule 1 live kijken in Nederland? En waar kan ik de Formule 1 live kijken in het buitenland?

live Formule 1 kijken

In Nederland kan je de Formule 1 live kijken via Ziggo sport. Dit is een gratis kanaal als je Ziggo abonnee bent. Ook krijgen we vaak de vraag: Waar kan ik Formule 1 kijken met KPN? Als KPN abonnee bent kan je ook Ziggo Sport kijken, maar dan zal je er voor moeten betalen. Ziggo Sport zend over het algemeen alleen de Kwalificatie en de race live uit (op een enkele uitzondering daar gelaten). Sommige Grand Prix worden helemaal live uitgezonden op Ziggo Sport, dus de vrije trainingen, de kwalificatie en de race. Maar normaliter zie je op dat kanaal alleen de kwalificatie en de race van de Formule 1 live.

Als je Ziggo abonnee bent, kan je ook je pakket uitbreiden met Ziggo sport select. Dan kan je alles van de Formule 1 live kijken, de drie vrije trainingen, de kwalificatie en de race op zondag. Maar dit is een betaald pakket.

Tip

Maar als we een kleine tip mogen geven. Als je Ziggo abonnee bent en je heb een mobiel abonnement bij Vodafone. Dan krijg je zowel dubbele data voor je mobiel, maar ook een extra zender pakket bij Ziggo. En dan kan je dus het sport pakket gratis erbij krijgen en kan je dus alle van de Formule 1 live kijken.

Mocht je geen Ziggo abonnee zijn en er niet voor willen betalen dan kan de Formule 1 live kijken bij onze buren in Duitsland en België. In Duitsland wordt de Formule 1 live uitgezonden via de zender Duitse zender RTL. In ieder geval de kwalificatie en de race kan je dan live kijken. De vrije trainingen worden niet altijd live uitgezonden bij RTL. Als je via België wil kijken dan kan je live naar de Formule 1 kijken via het Belgische RTBF, maar let wel op dit is een Frans talige zender.

Kortom, waar kan je de Formule 1 live kijken? Dit kan via het kanaal Ziggo Sport en als je daar niet over beschikt kan je gratis live mee kijken op de zenders RTL in Duitsland en RTBF in België (Franstalig).

Formule 1 kijken op vakantie

Maar nu ben je heerlijk van een vakantie aan het genieten in het buitenland. Waar kan je nu de Formule 1 live kijken? Hieronder een overzicht van de zenders welke Formule 1 live uitzenden, zodat je ook op vakantie adres kan kijken. En als je onderstaande zenders niet in je accommodatie kan kijken. Neem ons lijstje mee naar het dichtstbijzijnde (sport)café en vraag ze of ze één van onderstaande zender op willen zetten.

BelgiëRTBFRTBF zendt in België alle races uit, dit is een Franstalige zender.
DuitslandRTL DuitslandUitzending van in ieder geval de kwalificatie en race, vrije trainingen niet altijd live.
NederlandZiggosportZiggo select (betaald) zendt trainingen uit. Kwalificatie en Race op vrije kanaal 14 voor Ziggo abbonee’s.
SpanjeMovistar+Movistar+ (betaald) zendt trainingen, kwalificatie en race uit in Spanje
Verenigd KoninkrijkSkysportsSky Sports (betaald) zendt alle trainingen, kwalificatie en Race uit.
Verenigd KoninkrijkChannel 4Samenvattingen van alle kwalificatie en races op de kalender en de GP van Groot Britannië wordt volledig uitgezonden.

Nu is er nog een mogelijkheid om live Formule 1 te kijken vanuit het buitenland. In welk land op de wereld je dan ook zit. Hiervoor heb je wel een computer, laptop, tablet of smartphone nodig. Je kan de Formule 1 nog steeds live kijken vanuit bijvoorbeeld Amerika met een VPN. Met een VPN, bijvoorbeeld “Tunnelbear” kan je de website waar je de Formule 1 live wil kijken, bijvoorbeeld Ziggo sport, laten denken dat je gewoon in Nederland zit. Download Tunnelbear, klik op Nederland. De website die je bezoekt denkt dat je in Nederland zit en zodoende kan je gewoon Olaf Mol luisteren vanuit elk land op de Wereld.

Kom je er niet uit?

Kom je er nou toch niet helemaal uit, check dan even ons Forum en daar kan je je vraag altijd stellen aan 1 van de andere race fans. Ook op ons forum vind je van elke Grand Prix de juiste starttijden.

Formule 1 café

Bij veel Formule 1 fans is het Formule 1 café een bekend programma. Het Formule 1 café is een Programma wat gedurende het seizoen elke vrijdag wordt uitgezonden op Ziggo Sport. Ook op de vrijdagen dat er geen Grand Prix weekend is, is er wel altijd een uitzending Formule 1 café. In deze uitzending, die altijd gepresenteerd wordt door de presentator Rob Kamphues wordt uitgebreid gepraat over de Formule 1, maar ook andere raceklassen worden hierin wel eens aangehaald. Het heeft een echte café zetting en er wordt ontspannen en op een grappige manier over de Formule 1 gepraat. Het laatste nieuws wordt er met je gedeeld en er wordt gediscussieerd over verschillende onderwerpen.

Formule 1 cafe

Robert Doornbos, een oud Formule 1 coureur voor onder andere Red Bull racing is de vaste analist van het Formule 1 café. Ook 1 van de broers Tim of Tom Coronel is vaak een vaste gast. Net als Jack Plooij, onze pitreporter, in de weekenden dat er geen Formule Grand Prix wordt verreden. Ook zit van Gameren er elk weekend bij achter zijn laptop om het laatste nieuws en grappige feitjes of video’s met ons te delen. En verder schuiven er verschillende gasten aan. Dit kunnen oud coureurs zijn, bekende Nederlanders die ook Formule 1 fan zijn. Maar ook coureurs die in een andere klasse coureur zijn zoals bijvoorbeeld de Formule E of de Formule W serie.

Formule 1 cafe bezoeken

Wist je dat je het Formule 1 café ook als gast kan bezoeken om de uitzending bij te wonen? Ziggo Sport zet elke keer een aantal uitzendingen open, waarop je kan inschrijven. Zodoende het Formule 1 café gratis kan bijwonen. Wij zijn er ook al een aantal keer geweest en het is als Formule 1 fan absoluut leuk om een keer een uitzending bij te wonen van het Formule 1 café. Overigens kan je ook de uitzendingen van de races op zondag bijwonen. Ook deze hebben we al een aantal keer mogen bijwonen en is absoluut de moeite waard als Formule 1 fan. Op ons Forum en dan specifiek dit Formule 1 café topic kan je nog meer informatie hier over vinden. Aanmelden kon vorige jaren via de publiekssite van Ziggo

Maar buiten de uitzending van het Formule 1 café kan je ook een café bezoeken waar je Formule 1 kan kijken met andere race fans. Er zijn verschillende sportcafés in Nederland waar je ook live de Formule 1 race kan kijken. De meest bekende in Nederland is voor veel race fans de plek bij de opa van Max Verstappen in Limburg. Hier konden veel Formule 1 fans altijd kijken. Helaas is deze opa in 2019 overleden.

sportcafé

Lees meer...