Voorbereiding: Formule 1 race bezoeken.

Voorbereiding F1 race bezoeken

Een Formule 1 fan wil over het algemeen een race bezoeken, maar waar moet je allemaal rekening mee houden als voorbereiding op het bezoeken van de Formule 1? Al jarenlang fan en ik wilde ook weer eens een race bezoeken. Sinds mijn tienerjaren ben ik al besmet met het Formule 1 virus. Ik ben inmiddels de 40 gepasseerd en heb Niki Lauda nog live zien winnen op Zandvoort! Omdat ik opgegroeid ben in de omgeving van Zandvoort was dat voor mij samen met mijn vader een thuiswedstrijd. Opnieuw een race bezoeken stond nog altijd op het wensenlijstje.

Het kwam er helaas nooit meer van tot 2018. Met een vriend van me zaten we te mijmeren over het bezoeken van een Formule 1 race. Welke race leek ons leuk? Uiteindelijk hebben we allebei een gezin en moeten we ook om de kosten denken dus moest het een race worden waarbij we de kosten een beetje in de hand kunnen houden. We begonnen met de voorbereiding om een Formule 1 race te kunnen bezoeken!

Een F1 race kiezen uit de racekalender

Uit de 21 races in 2018 moest een keuze gemaakt worden, op onze shortlist stonden de races van Spa, Silverstone, Monza, Spanje, Oostenrijk, Hongarije en Duitsland. De GP op Monza bezoeken viel al snel af, te ver. Datzelfde gold voor de race in Hongarije en Spanje. Silverstone sprak ons beide erg aan maar vanwege de kosten en de omslachtige reis hebben we die ook geschrapt. Bleven over de GP van Spa, de GP van Duitsland op Hockenheim en de GP van Oostenrijk op de Red Bull ring. Mijn vriend was al meerdere jaren naar Spa geweest, die race had niet zijn voorkeur. Uiteindelijk hebben we een keuze gemaakt tussen de Hockenheimring en de Red Bull ring. Voornamelijk vanwege de reistijd hebben we voor Duitsland gekozen!

GP Formule 1 in Duitsland

Kaarten voor Formule 1 race kopen

Op het moment dat de Formule 1 kalender van 2018 door de FIA bekend werd gemaakt hebben wij direct onze agenda er bij gepakt en gecontroleerd of we dan de mogelijkheid hadden om te gaan. Zodoende wisten wij in oktober al waar we heen gingen en konden we op zoek naar een hotel en natuurlijk weekendkaarten voor de GP zelf! Als je naar een GP gaat kun je kiezen uit staanplaatsen, in jargon general admission genoemd of zitplaatsen op één van de vele tribunes. Wij besloten te gaan voor zitplaatsen op een tribune in het stadion. (Zitplaatsen vanwege het comfort) Deze bleken via de diverse ticketbureaus duurder dan bij het circuit zelf, bij de meeste circuits krijg je overigens vroegboekkorting als je voor het einde van het jaar tickets besteld. (Tipje!)

Wij kochten weekendkaarten op de Innen tribune (binnen tribune) in de B-sectie voor slechts €99! Achteraf bekeken hadden we zeker geen spijt van de zitplaatsen, een volgende keer zouden we wel voor een overdekte zitplaats kiezen. Op de zaterdag was het tijdens de kwalificatie 37 graden! Je moet dan wel een diehard fan zijn om in de volle zon te blijven zitten voor een paar raceauto’s!

Accommodatie zoeken

Het circuit uitgezocht, kaarten geregeld, dan werd het tijd voor ons om ons bezig te gaan houden met onze slaapplaats: tijd om een hotel uit te zoeken. Ook hiermee waren we ruim op tijd dus wij hadden nog een ruime keuze: hoe langer je wacht hoe verder je van het circuit je terecht komt. We hebben de kaartfunctie van Expedia hieronder gebruikt om hotels in de buurt te vinden. Uiteindelijk kozen wij voor een hotel in Mannheim, 20 kilometer ten noorden van het circuit. De locatie gaf hierin de doorslag. We waren nog geen €50 per nacht per persoon kwijt, dit was wel zonder het ontbijt. Het hotel was simpel maar goed en belangrijker het was schoon. Het zat toen wij er waren overigens vol met Nederlandse F1 bezoekers.

GP Duitsland startgrid

Vervoer van en naar het circuit

Laatste hindernis was dan nog het vervoer: we kozen ervoor om met eigen vervoer te gaan. Vanuit de Bollenstreek is het naar het circuit van Hockenheim ongeveer 5,5 uur rijden. Wij vonden eigen vervoer handiger omdat we dan het hele weekend de vrijheid hadden om te gaan en staan waar we wilden.

Alles geregeld zou je denken?

Niet helemaal want als je met de auto gaat is het handig om na te denken over waar je gaat parkeren als je niet in de file wilt komen te staan. Er zijn tienduizenden fans waarvan het grootste deel gelijktijdig vertrekt vanaf het circuit. Wij gingen tijdens de voorbereiding dus op zoek naar tips om aan de Formule 1 file te ontsnappen en gelijk een parkeerplek geregeld te hebben. Na een zoektocht vonden we uiteindelijk op de website van het circuit zelf tickets voor parkeerplaats Oost. Dit zijn parkeerplekken op het historische deel van het circuit met een eigen ingang naar het circuit. Dit bleek een schot in de roos! Na onze ervaring op de vrijdag gedeeld te hebben met de andere racefans in ons hotel, zijn de meeste ook op zaterdag naar deze parkeerplaats gereden. Kaarten waren daar ook te koop voor een vergelijkbare prijs. Maar vol was vol.

Formule 1 fileleed

Tijdens de race begon het te regenen, daar weet Seb Vettel nog alles van. Vettel lag aan de leiding maar gleed voor onze neus door de regen de vangrail in. Na afloop van de GP van Duitsland in 2018 brak een hoosbui los, veel fans gingen gelijk weg. Ook wij liepen direct naar onze auto, en reden zonder oponthoud van de parkeerplaats de provinciale weg op. Een gouden tip mocht de GP van Duitsland ooit weer terug op de formule 1 kalender komen. Op ons forum kun je eventueel zoeken naar informatie over de GP van Duitsland of je vragen stellen stellen voor de voorbereiding van jouw formule 1 reis naar ieder ander circuit op de kalender.

Dit was deel 1 van het reisverslag: de voorbereiding. Later zal deel 2 verschijnen, het daadwerkelijke reisverslag.

Lees meer...