Formule 1 grand prix afgelast, krijg je je geld terug?

Formule 1 tickets

Wat gebeurd er met je ticket als een Formule 1 wedstrijd wordt afgelast of zonder publiek wordt gereden? Krijg jij je geld terug als De GP van Nederland wordt afgelast? Wij zochten het uit want het Coronavirus houdt de wereld bezig en ook de gevolgen voor de autosport worden steeds heftiger. Lees hier meer over het Coronavirus en de GP van China.

Gevolgen van Corona op racekalender

*Update: half maart 2020. Inmiddels is bekend dat alle Grand Prix zijn afgelast tot aan de GP van Azerbeidzjan op 7 juni 2020. Het lijkt er dus op dat dit de eerste eerste race van de Formule 1 kalender 2020 gaat worden. Wellicht worden de afgelaste Grand Prix (deels) ingehaald gedurende het seizoen, tijdens de zomerstop bijvoorbeeld. Maar hoe staat het er momenteel voor in de landen waar een Grand Prix gepland staan. .

Corona update nieuws Formule 1

De Formule 1 wedstrijd in Bahrein op het Circuit Bahrein wordt verreden zonder publiek, op 6 maart werd al bekend dat de Formule E race in Rome niet doorgaat. En vandaag maakte de organisatie van de Formule E race in Jakarta bekend dat de race in juni 2020 afgelast is in verband met het Coronavirus. De MotoGP maakte gisteren bekend dat er ook in Austin niet gereden wordt en het MotoGP seizoen waarschijnlijk pas van start gaat op 19 april in Argentinië. Op 11 maart maakte de Australische organisatie van de Formule 1 race op Circuit Australië bekend dat 3 teamleden van Formule 1 teams in isolatie zijn gezet. Zij blijven in quarantaine in afwachting van testresultaten om te zien of zij drager zijn van het Corona-virus. Het ging hier om 1 teamlid van McLaren en 2 van Haas F1 racing.

Niet lang hierna kwam de organisatie met aangepaste protocollen voor het GP weekend in Melbourne, zowel de handtekeningensessies als de pidwalk zijn aangepast. De handtekeningenjagers komen bedrogen uit want uit angst voor besmetting zullen de coureurs zich niet dichtbij de fans ophouden.

Update 29 april 2020

Afgelopen week heeft de FOM een voorlopige wens uitgesproken om 15-18 races te gaan houden waarbij de eerste zonder publiek. De GP van Oostenrijk op 5 juli wordt nu als seizoensopener genoemd ware het zonder publiek. Hieronder tref je de kalender zoals het Duitse Bild zegt deze ingezien te hebben:

DatumLandCircuit
5 juliOostenrijkRed Bull Ring
12 juliOostenrijkRed Bull Ring
26 juliEngelandSilverstone circuit
2 augustusEngelandSilverstone circuit
16 augustusHongarijeHungaroring
23 augustusHongarijeHungaroring
6 septemberAzerbeidzjanBaku City Circuit
20 septemberSingaporeMarina Bay Street Circuit
27 septemberRuslandSochi Autodrom
4 oktoberChinaShanghai International Circuit
11 oktoberJapanSuzuka Circuit
25 oktoberAmerikaCircuit of the Americas
1 novemberMexicoAutódromo Hermanos Rodríguez
8 novemberBraziliëAutódromo José Carlos Pace
22 novemberVietnamHanoi Street Circuit
6 decemberBahreinBahrein International Circuit
13 decemberAbu DhabiYas Marina Circuit

Wat gebeurd er als race zonder publiek wordt verreden?

Maar wat gebeurt er nu met je Formule 1 ticket als een race zonder publiek wordt verreden? Of zelfs helemaal afgelast zou worden? Krijg je restitutie of heb je pech? Deze situatie is tamelijk uniek, heel vaak zijn Formule 1 wedstrijden in het verleden nog niet afgelast. Toevallig was het in 2011 ook in Bahrein dat een F1 race werd afgelast, dit was destijds vanwege politieke onrust. Voor zover we nu kunnen nagaan was dit besluit genomen voor de ticketverkoop van start was gegaan. Er zijn dus geen tickethouders geweest.

De GP van bahrein in 2020

Dan kijken we eerst maar eens wat er dit jaar in Bahrein over bekend is gemaakt. Het BIC (Bahrain International Circuit) heeft in een persbericht aangegeven dat de race wordt gereden zonder publiek. Hierin was te lezen dat alle tickethouders volledige restitutie ontvangen. De organisatie liet weten dat er door hen met de tickethouders per e-mail contact wordt opgenomen over de restitutie.

Krijg je je geld terug als de Dutch GP in Zandvoort wordt afgelast?

Ja, de organisatie van de DutchGP op circuit Zandvoort heeft een verzekering afgesloten voor het geval de race wordt afgelast. De verzekering zou volledige restitutie moeten geven op het moment dat De GP van Nederland, vanwege bijvoorbeeld het Corona-virus, wordt afgelast. Er zijn echter wel enkele voorwaarden van toepassing. De eerste is dat alleen de toegewezen aanvrager restitutie kan krijgen. Dit heeft wel serieuze gevolgen als kaarten via de zwarte handel hebt gekocht! In dat geval betekent het dat je bij een afgelaste DutchGP met lege handen achterblijft. Een andere voorwaarde is dat restitutie slechts plaats vindt tot het maximale bedrag wat gedekt wordt door de verzekering. Helaas hebben wij geen antwoord gekregen op de vraag hoe hoog dit bedrag zou zijn. Enige geruststelling zal het vast zijn voor de meeste van jullie! Dat iedereen zijn geld netjes terug zal krijgen als je je aan de regels hebt gehouden.

Lees meer...