Shanghai Formule 1 China

Welkom op het Shanghai International Circuit in China. We nemen je mee naar China om een rondje te maken over het circuit aldaar. Hoe rijd een Formule 1 auto daar en wat zijn de statistieken van de Grand Prix in China. Verder nemen we je ook mee in het verhaal rondom het Coronavirus. Gaat de Grand Prix in China wel door? Wordt er in 2020 wel Formule 1 gereden in China en wat zou een eventueel alternatief zijn?

Update 2 februari 2020

Vandaag heeft de FIA er een statement uit gedaan dat de Formule E in China is afgelast. Deze zou plaats vinden op 21 maart 2020. Het is nog steeds niet 100% zeker hoe het er voor de Formule 1 uit gaat zien in China nog geen maand later, maar dit klinkt niet hoopvol.

Update 5 februari 2020

Vandaag wordt er vergaderd over het wel of niet doorgaan van de F1 race in China. De sportfederatie daar laat vandaag al weten dat alle internationale sportwedstrijden worden afgelast tot dat het Corona virus onder controle is. Daarmee staat de F1 in China al op zeer losse schroeven:

Wat is het Coronavirus?

Laten we beginnen met het Coronavirus in China en welk effect dat kan hebben op de Formule 1 in China. Sinds december 2019 heerst dit virus al in China en dan met name in de grote stad Wuhan. Maar om te kijken welk effect dit op de Formule 1 kan hebben moeten we kijken hoe ver het circuit van Wuhan afligt. Het Shanghai International Circuit ligt ongeveer 807 kilometer vanaf Wuhan. Dit lijkt heel ver, maar aangezien we ook besmettingen hebben in Frankrijk en Duitsland is 807 kilometer ineens niet zo ver meer.

Corona virus China Formule 1

Maar wat is het Coronavirus eigenlijk? Het betreft een virus die zich met name verspreid door de lucht. Het Coronavirus is overigens een verzamelnaam waar onder andere ook SARS onder valt. Het virus waar we nu mee te maken heeft, is bij de wetenschap beter bekend als het 2019-nCoV. Het virus is lastig vast te stellen, omdat het lijkt op een griep waar we in Nederland regelmatig last van hebben. Koorts, griep en longklachten. Dit maakt het lastig om vast te stellen of je nu een “normale” griep heb of het Coronavirus. In onderstaande video vind je meer informatie over het Coronavirus.

Coronavirus en de Formule 1

Nu is de hamvraag voor ons als race fans, gaat de Formule 1 in China wel door in 2020? Dit blijkt een vraag die op dit moment nog moeilijk te beantwoorden is. Wel zien wel dat het WK indoor atletiek in maart 2020 bijvoorbeeld al wel is afgelast en verplaatst naar volgend jaar. Nu spelen daar natuurlijk andere (commerciële) belangen, maar dat geeft wel aan hoe organisatoren van sportevenementen nu al druk bezig zijn. Wat is slim om te doen? Daarbij zijn veel vliegtuigmaatschappijen gestopt met hun vluchten naar China en is er een negatief advies voor reizigers om naar China te reizen.

Maar hoe verhoud dat zich nu tot de Formule 1 en hebben we wel een alternatief? Een medicijn tegen dit Coronavirus lijkt nog ver weg en een aantal maanden te gaan duren, voordat het ontwikkeld is en gebruikt kan worden. En aangezien de Formule 1 in het weekend van 17 tot 19 april 2020 naar China komt zal dit virus zich nog veel meer verspreid hebben dan het op dit moment (eind januari) al heeft gedaan.

Het annuleren van de Grand Prix van China, lijkt dus een reëel scenario. Maar wat dan? Valt het hele weekend weg of komt er een ander circuit voor in de plaats? De geruchten molen draait op volle toeren en wat nu het hardst geroepen wordt is dat de Grand Prix vervangen wordt door de Grand Prix in Duitsland op het circuit in Hockenheim. Maar nogmaals voorlopig zijn dit geruchten en zal de komende weken/maanden meer duidelijk worden en houden we je hier als eerste op de hoogte.

Shanghai international circuit China
Shanghai international circuit China

Het circuit

Laten we er vanuit gaan dat de Grand Prix van China gewoon door gaat op het Shanghai International Circuit in China, ondanks het Coronavirus. Wat is het voor circuit? Het Circuit heeft een lengte van ongeveer 5.451 kilometer en tijdens de race worden er 56 rondjes verreden. Het ronderecord komt uit 2004 en is verreden met een tijd van 1.32.238. Het circuit heeft 2 DRS zones en 16 bochten. Een race heeft een lengte van 305.066 kilometer en wordt verreden op zondag 19 april 2020.

GP China layout en tijden
Hoe laat is de GP van China

De Layout

We nemen je mee in een Formule 1 auto in een rondje over het Shanghai International Circuit in China. We starten op het rechte stuk bij start/finish en rijden met een topsnelheid van ongeveer 315 kilometer per uur af op de eerste bocht. Bocht 1 en bocht 2 lijken 1 lange bocht naar rechts. Daarna volgt bocht 3, een linker bocht, waar ze met ongeveer 110 kilometer per uur in draaien. Na bocht 3 volgt al snel bocht 4, tevens een linker, en gaan ze vol gas naar en door bocht 5. Aangekomen bij bocht 6 met een topsnelheid van ongeveer 280 kilometer per uur, duiken ze rechtsaf de hairpin in waar hun snelheid is terug geremd naar ongeveer 85 kilometer per uur. Daarna volgt de lange en snelle linker bocht 7 en remmen ze pas weer af bij de rechter bocht 8.

De bochten 9 en 10 zijn 2 langzame bochten naar links, vlak achter elkaar, voordat ze een klein recht stuk op gaan naar bocht 11. Met ongeveer 275 kilometer per uur komen ze aan bij de langzame linker bocht 11. Direct na deze bocht ligt er een lange bocht naar rechts, dit zijn de bochten 12 en 13. In de bochten 12 en 13 wil je een goede momentum houden en je exit moet perfect zijn voor het lange rechte stuk daarna.

De DRS gaat open en met een top snelheid van ongeveer 327 kilometer per uur rij je af op de langzame rechter bocht 14. Met ongeveer 65 kilometer per uur is dit de langzaamste bocht van het Circuit in China. Vol gas ga je door bocht 15 en met een snelle, maar wel haakse linker bocht 16 draai je weer het rechte stuk op richting start/finish. Je mag je DRS weer open zetten en je rondje in een Formule 1 auto op het Shanghai International Circuit in China zit er weer op.

Video Layout circuit China.

Lando Norris neemt je mee in een rondje over het circuit. We stappen bij hem in, in een Mclaren samen met Rachel Brookes . Enjoy de video!

Wanneer is de Grand Prix in China.

We krijgen vaak de vraag wanneer is de Grand Prix in China? Wanneer is de Grand Prix in China en waar word hij uitgezonden. Tevens vind je daar ook meer informatie voor als je de Formule 1 wil kijken op vakantie. Lees ook onze andere Race Blog over verschillende race gerelateerde onderwerpen.

En als je meer informatie zoekt over de Formule 1 bezoeken, dan ben je bij racebezoeken.nl ook aan het juiste adres. Je vind er meer informatie over de Formule 1 en over de nieuwe Formule 1 kalender. Ook vind je bij ons de actuele WK stand Formule 1 2020.

Racebezoeken.nl ook op Youtube

Racebezoeken.nl is ook te vinden op YouTube, waar we de tofste video’s voor jullie maken en laten zien. Niet alleen over de Formule 1, maar over verschillende raceklassen. Hieronder bijvoorbeeld de video van Max Verstappen die voor het eerst een rondje over het pas verbouwde circuit in Zandvoort rijd. Uiteraard doet hij dit in een Formule 1 auto van Red Bull de RB8. Om altijd op de hoogte te zijn en niets van onze video’s te missen abonneer je dan op ons YouTube kanaal via onderstaande video!