De Nederlandse Formule 1 kijker was in het voorjaar van 2021 geschokt! Na 6 jaar Ziggo Sport als rechthebbende bleek dat er een nieuwe partij was welke de F1 uitzendrechten had weg gekaapt bij Ziggo. Het Noorse bedrijf NENT Group heeft de rechten gekocht. NENT gaat een stream aanbieden met de App Viaplay aan Nederlandse kijkers. Dit betekend dat Nederlandse F1 liefhebbers voortaan apart moeten gaan betalen om Formule 1 te kunnen bekijken. Maar ook dat het Ziggo sausje zoals we dat nu kennen zal verdwijnen. Het succes van Max Verstappen heeft het concept van Ziggo, met commentaar van Rick Winkelman tijdens de trainingen, een studio met gasten, een voorbeschouwing én een nabeschouwing en het bekende commentaar van Olav Mol met sidekick Jack Plooij tijdens de kwalificatie en race tot een kijkcijfergigant gemaakt.

viaplay f1

NENT group: de plannen met Formule 1

Op het moment van schrijven, halverwege november 2021, is er nog niets bekend over wat NENT Group van plan is te doen met de uitzendrechten. Wat wel bekend is dat dit tegen betaling gestreamd zou gaan worden via de app Viaplay. Dat er nieuwe en oude elementen gebruikt zouden gaan worden bij de uitzendingen. Helaas weten we nog niet of alle trainingen, kwalificatie en de race live worden gestreamd. Of we commentaar van Olav Mol en/of Rick Winkelman houden is nog een groot vraagteken. Ook is nog niet bekend of er voorbeschouwingen of nabeschouwingen zullen zijn. Op dit moment gaan er geruchten rond dat Ziggo en KPN beide proberen om via hun platform F1 te blijven aanbieden. Ziggo zou een overeenkomst hebben voor het uitzenden van 6 races van de in totaal 23 races van seizoen 2022.

Kosten van de streamingdiensten via de app Viaplay

Viaplay is niet nieuw, het bestaat al in Scandinavische landen en Polen en ze willen snel doorgroeien en de grootste aanbieder worden. De kosten van Viaplay varieren sterk per land maar ook per pakket. In Zweden is het noodzakelijk om Viaplay Totaal af te nemen. In Polen kost ViaPlay Totaal slechts €7,34 per maand. Echter daar heeft NENT geen F1 uitzendrechten. NENT CEO Jensen beloofde eerder dat ViaPlay in Nederland betaalbaar zou worden. Op dit moment is de verwachting dat de introductieprijs van Viaplay Sport in Nederland rond €10 per maand zal liggen waarna het de komende jaren vlot zal stijgen naar €20-25 per maand. NENT group deed dit in Zweden door de Formule 1 en o.a NFL en premier league als een premium sport aan te wijzen. Met Viaplay medium kunnen Zweden nog wel sport zien maar niet meer de premium sports. Wil je deze sporten zien dan heb je een Viaplay Totaal abonnement nodig. Medium kost 329 zweedse kronen per maand, Viaplay totaal kost op dit moment 449 zweedse kronen per maand. Dit is omgerekend €45,10 per maand!